HTML

Megélhetési költségek, árak Németországban

2012.05.25. 12:23 Ili65

Mindjárt egy kézigránáttal kezdem: Németországban 7, azaz HETES % MINDEN ÉLELMISZER áfája.

Nem 27, mint Magyarországon, ahol töredék pénzekből, 22.800 szociális-munkanélküli-mindenféle segély sokaknak az összes (legális) jövedelme.
A többi áru áfája is csak 19%, tehát eleve 8 %-kal olcsóbb minden - A NAGYSÁGRENDEKKEL MAGASABB JÖVEDELMEKHEZ.

Talán észrevette az ország, hogy 10 éve LIDL, Penny, Spar, DM, stb, német szupermarket láncokban tud vásárolni. Igen, Németországban ugyanazt az árut olcsóbban tudod megvenni, hiszen itt csak 7% az élelem, és 19% a többi áfa.

Talán észrevette az ország, hogy Eon, stb. áram-gáz szolgáltatók, Telekom, Vodafon német kommunikációs szolgáltatók uralják Magyarországot. Igen, Németországban SOKKAL olcsóbb az áram, gáz, olaj, telefon, internet, mint jelenleg Magyarországon.

Van Tiszántúlon egy kis házam, amit az egyetemista gyerekem használ, tehát ismerem az aktuális költségeket. Németországban 200 euró szerelési költségért MINDEN ingtalantulajdonos ingyen kapott az államtól 2007-8-9-ben annyi napkollektort, (és a többi hóbelebancot hozzá) amennyi a család létszáma szerint melegvízhez kell. 200 euró jelenleg 60ezer Ft, de amikor ez esedékes volt, akkor 240-260 volt az euró.

Magyarország is kapott erre pénzt! Hogy hova tette? AZ LMP  "környezetvédő, zöld, humánus" stb. párt létrehozására.

Igen, Németországban sokkal jobban megélsz a 350 euró szoc.segélyből, mint Magyarországon a folyamatosan 300 körüli árfolyam révén 105.000 Ft-ból.

Konkrét árak: Magyarországon jelenleg 90 centért veszel felvizezett műtejet a Tescoban, stb, itt 70 centért kapsz normális, bajor tehéntejet a boltban. Ha háztól, tejgazdától hordod: 50 cent.

A kenyér: igen, a kenyér itt "drágább". De nem fűrészpor, üres felfújt vacak, hanem az kenyér. 200 ft-ot adsz a Tescoban  nulla, üres, ott sütött szarságért, mert az illata meghülyít, nem a tartalomra gondolsz, hanem a színlelésre, mert SZÍNLELÉS, SZÍNHÁZ AZ EGÉSZ ÉLETED, EZT HASZNÁLJA KI ELLENED A MOCSKOS ANGOL MULTI. Nagyon egyszerű lenne a megoldás: a lakóhelyedhez legközelebbi péknél kellene mondanod: holnaptól nála veszel tartalmasabb kenyeret, süssön többet, ÉS A TESCO MÁR TÖNKRE IS MENT.

Az itt is helyben sütött, de nagyságrendekkel tartalmasabb LIDL-s zsemle, bagett, stb egyébként  20-40 centbe kerül. A péknél egy fél kiló krumpliskenyér, rozskenyér 2-2,5 euró, de 1 hétig elég, ebből nem tudsz megenni 1 kilót együltő helyedben, mint a vacak fűrészpor tescos és olcsó pékes kenyérből, mert laktat! TEHÁT NEM DRÁGÁBB A KENYÉR VALÓJÁBAN.

A vegyes szeletelt 250 grammos sajt a magyar LIDL-ben 550 Ft, itt 1,19 euró.(és minden más szupermarketben is a noname hasonló) A 400 gramm ementáli darab otthon 900 Ft, itt 2 euró. És így tovább lehet az összes terméket sorolni, hogy minden sokkal olcsóbb.
Lásd korábbi bejegyzés: 350-370 euró közt van a szoc.segély, ebből kell villanyt, vizet, tv-t, telefont, stb-t fizetned. A tapasztalati szám: 280 euród marad napi megélhetésre, azaz: kaja, tisztálkodás, minden. Ez 84.000 Ft jelenleg, de itt a másfél-kétszeresét tudod megvenni rajta.

Ha nem akarsz luxuszabálni, és elfogadod: a márkás tusfürdő semennyivel se jobb, mint a noname (csak a márkanevet kell megfizetned), akkor 150 euróból úgy megvan a napi kiadásod, mint otthon 150ezerből.

Lakbér: a kicsi lakások vidéken ritkák. 45-50 nm-nél kezdődik a kétszobás lakás, ez 300-450 euróba kerül. Attól függ, hogy földszint, emelet, vagy tetőtér és van-e balkon, kerthasználat.

Nagyvárosban 20-25 nm apartman is 500-ba kerül, nagyvárosban bevett, megszokott a közösen bérelt lakás. (WG, azaz Wohngemeinschaft) Mindenkinek saját szoba, és a konyha, fürdőszoba, esetleg nappali is közös.
Főleg egyetemisták, pályakezdők élnek így, nemcsak az olcsóbbság, hanem a közösség miatt is. De felnőtt munkavállalók, egyedülnevelő anyák, stb. is élnek így. 

Az említett összegek a "hidegbér", tehát fűtés nélkül. Ha fűtéssel együtt X összeg a díj, akkor fel kell készülni fagyoskodásra, hősugárzóra és magas villanyszámlára. Mivel a németek 70-80%-a bérlakásban él, jogszabályok írják elő, hogy miért mennyit lehet kérni, mennyi lehet a fűtési díj, stb. De külföldiként nincs pénzed ügyvédre és pereskedni, ezt tudja a bérbeadó, ezért megpróbál átverni. Egy német se hülye, hogy fix összegért adjon fűtést, hiszen a radiátort 1-X fokozatig tekerheted. Ahol fix összeg a fűtés, ott maximumra tekerheted a radiátort, akkor is csak 16-18 fokod lesz, ha a tulaj is abban a házban lakik, vidéken eléggé jellemző. Ha nem ott lakik, akkor 19-20 fokod lesz, és német bérlő nem lesz partnered abban, hogy balhézni: tessék 21-22 fokot adni. (ami egyébként kellene)

Ennek megértéséhez: 1/ Németországban az állam sose támogatta a fa-szén-olaj-gáz költségeket, nem volt 40 évig képletes árért fűtés, ami miatt a magyar 25-30 fokhoz, bugyiban léthez van szokva télen. 2/ Nem kétszobás lakásban kellett/kell élniük gyerekekkel, tehát ahol napközben, este 25 fok volt, ott kihúzzák a rekamiét a szülők és ott alszanak. Hanem nappali és hálószoba van az egyedülállónak is, és spórolás, egészséges élet mánia miatt a németek fűtetlen, vagy nagy nagy minuszokban is csak épp 10-12 fokos hálószobában alszanak. Kétségtelen, hogy ez az egészséges dolog. Németország egyébként is hűvösebb éghajlat, a német símán megvan 18-20 fokban is, ehhez van szokva, és letojja, hogy te 25 fokos szobához vagy szokva. Ha ahhoz vagy szokva, vegyél olajradiátort, hősugárzót, és fizessed az áramot. Ezzel számolni kell.

Élelmiszer: itt nem találsz csirkeaprólékot, far-hát stb-t, az itt 50 éve állateledelbe megy, boltban nem árulják. Az EDEKA tart csirkeapróléknak nevezett csont-törmelékszerűség valamit, az nem aprólék, hanem hátrészek ripityára törve, állateledelnek való. A városok LIDL-jei tartanak csirkeszárnyat, ez a legolcsóbb hús. A LIDL, ALDI, stb, tart sokféle védőgázos natúr és pácolt sertés, marha, pulyka, csirkehúst, 250-500 grammos csomagolásban. 5-16 euró/ KILÓ áron.

A tojás 15-20 cent/db, 250 grammos száraztészta 50-70 cent, a vaj itt nem luxus: 90 cent a noname 250 grammos. Mi van még épp a hűtőmben: 2 deci tejföl 60 cent, 2,5 decis márkás gyümölcsjoghurtot 50 cent akcióban, 250 ml noname tejszínhabspray (nem növényi massza) 1,19. Noname 4-5-fajta sampont, tusfürdőt 500 ml-esben 90 centért bárhol kapsz, ha márkásat akarsz, menni kell szupermarketek, drogériák akcióikor, 3 db-ot együtt ugyanennyiért megkapsz.

Ha kotyogós kávét akarsz inni és sokat, az sokba kerül. A németek filteres kávét isznak, az ehhez való kávé nem jó kotyogóba. Kotyogós kávé nekik az "eszpresszó", ezt ők este 9-10kor isszák vacsora után, ha utána még órákig inni, bulizni akarnak. Kicsi a választék ebben, így kisebb az akciózás is. A filteres kávéhoz bőven van választék, és minden szupermarket minimum 3-hetente 30-40%-kal beakciózik egyet, ekkor kell venni 1-2 db-ot, 3,5ért megkapod.

Cigit otthonról hozzál, ami egyébként tilos, csak 10 dobozzal hozhatsz magaddal, ha elkapnak vámosok, és cikrálnak határövezetben, akkor meg kell fizetned a jövedéki adót, és bírságot. Ha riportműsoroknak hinni lehet, ez annyi, mintha itt vetted volna: 5-6 euró 1 doboz 19 db-os cigi. Vackok vannak a LIDL-ben, stb, 24 db-os 5 euró, ennél olcsóbban interneten vehetsz cigit, 2-3 euró/doboz, és 6 euró szállítási költség. Én nem fizetnék előre semmiért, nem tudom, hogy ezek az internetes dolgok valóban szállítanak-e, és mit.

Telefon, internet: ezzel az a gáz, hogy a T-Home akkor se fog veled szerződést kötni, ha otthon X éve a kuncsaftja voltál. A szerződés azt jelenti, mint otthon: 2 év hűségszerződéssel olcsón megkapod a szolgáltatást. DE a különbség az, hogy hűségszerződés nélkül nincs előfizetés. Azért nem fog veled szerződést kötni (más szolgáltató se), mert új vagy, nem nézi ki belőled, hogy fogod 24 hónapig fizetni a díjat, és behajtani nem tudja rajtad a szerződésszegési brutális fíjat, ha visszamész Mo-ra.

Úgy tudsz tenni érte, hogy mielőbb szerződésképes legyél, hogy azonnal nyitsz német bankszámlát, utalsz/teszel rá pénzt, és bankkártyával vásárolsz. Azonnal bejelentkezel német lakcímre. Megrendelsz a Neckemann, Otto, stb. csomagküldő szolgálatoknál 1-2 dolgot, és azt természetesen tisztességesen kifizeted. (itt az a normális, ha számlára rendelsz, azaz: előbb felpróbálod, megnézed, utána amit megfelel, kifizeted, ami nem, visszaküldöd - természetesen a csomagküldő szolgálat költségére, eleve küldenek vonalkódot lapot, amivel feladhatod postán ingyen, vagy futárszolgálatnak, ha azzal szállítanak) Így belekerülsz a körforgásba, vannak rólad adatok, hogy fizetőképes vagy, és akkor köthetsz telefon-internet szerződést.

Korlátlan, nagysebességű internetcsomag szerződéssel 30 euró/hó, korlátlan telefonnal BELFÖLDRE!! 35-40. (ezért 0-24 órán át egész hónapban telefonálhatsz német vezetékes és mobil számokra, és lóghatsz a neten) Ingyen kapsz wifi-routert is internethez.

Amíg nem szerződnek veled, kártyás mobilod és neted lehet. A mobil a T-Home-nál olcsó, havi 2 euró körüli fix díjért minden belföldi vezetékes és mobil beszélgetés csak 19 cent, akármeddig tart. Külföldre (haza) nyilván sokkal drágább, én Skype- MSN netes videótelefonon tartok kapcsolatot, nem ismerem a telefon árakat.

A kártyás internet drága, és lassú és korlátozott, ha lefogyasztottad a keretet, méglassúbb. A T-Home-nál 5 euró/nap, 0-24 óráig 1 perc és 24 óra is, csak ők vannak teljes lefedettséggel. Az O2 napi 3 euró, de a lefedettsége gyatra. Vannak már időarányos prepaid (előre fizetett) szolgáltatók is, de ez csak folyamatos internetes kezeléssel megy, azaz: állandóan fejben kell tartanod, utánanézned, vagy ha nincs több pénz rajta, net híján nem tudod feltölteni se, és a lefedettség csak nagyvárosok kb. 

A benzin 1,50-1,60 közt van jelenleg, MINT OTTHON. De itt Ft-ba átszámolva 900.000-1,2 millió / 2 fő, azaz pár ÁTLAGOS jövedelemből kell kifizetni.(amit te otthon nettó 60 minimálból tudsz fizetni, érdekes dolgok ezek)

Fizetni kell havi 18 euró tv-díjat, vagy minimum havi 8 euró rádiódíjat, autód, mobilod, laptopod biztos van, és nem érdekli őket, hogy nem tudsz németül, nem hallgatod, van és fizessél. Nem érdemes ezzel szívózni, itt rend van, tudomásul kell venni, és zenét nyilván hallgatsz az autóban. HA bejelentett német lakcímed van (legális dolgozáshoz kell), 2-3 hét múlva kapod a GEZ-től a levelet, hogy fizessed ezeket a díjakat.

Tehát Németországban van lehetőség normálisan megélni, még segélyből is, ha nagyon szemét a munkáltatód, és nem bírod tovább. 

 

 

 

 

 

 

 

 

komment

süti beállítások módosítása