HTML

Munkanélküli segély, szociális segély Németországban

2012.05.24. 16:10 Ili65

Az iránynémetország, stb német munkás weblapok egyik félrevezetése: csak 1 év munkaviszony után kaphatsz Németorzságban munkanélküli segélyt.

EZ ÍGY NEM IGAZ.
Csak úgy igaz, ha a Németországban munkavállalás előtt 2 évig Magyarországon nem volt munkaviszonyod. Egyébként az EU-norma érvényes, mint Magyarországon is, mint németekre is: a munkanélkülivé válás időpontja előtti 2 évben LEGALÁBB 1 ÉV munkaviszonyod legyen. Hogy ez Magyarországon, Romániában vagy hol volt, nem érdekes, lényeg, hogy EU-tagországban.

Nézzük sorjában: mennyire kevés ez, és nem tudsz csalni, hogy a kevésből Magyarországon vígan megélsz.

Még kevés ilyen esettel volt dolgom, és nekem is csak 24 órából áll a nap, amiből 8-at aludni kell, a kiszámítás módját nem sikerült kiderítenem. Elvileg az utolsó bruttó bér 60%-a, ebből levonnak 21% eü-nyugdíj átalányt, de a 3 magyar, aki 3, 5 és 7 hónap után lett itt munkanélküli, egyik se kapta ezt az összeget, hanem sokkal-sokkal kevesebbet. Feltehetőleg a korábbi sz.rmagyar munkabért veszik figyelembe, merthogy a magyar lakóhelyed szerinti munkaügyi hivataltól kell EU-nyomtatványt hoznod a korábbi munkaviszonyaidról. Ezen szerepel az is Ft-ban, hogy mennyit kerestél. De lehetséges, hogy a kevés munkaviszony miatt egy minimális összeget állapítanak meg. Egyik magyarnak se volt szükséges, hogy miért olyan kevés, és nincs is tétje, ezért nem mentem utána.

UGYANIS: ha ez kevés is, a lakbéredet, rezsidet, megélhetésedet fizeti a német állam. Természetesen minimális formában, de akinek otthon semmi exisztenciája nincs, annak biztosan elég egy 30 nm-es lakáska és olyna megélhetés, amit otthon csak 200ezer nettóval tudsz fizetni magadnak. Minimum 700 euró az, amit akár  munkanélkóli segély és Wohngeld (lakástámogatás) vagy szociális sgeély (Hartz IV) formában megkapsz, és ebből FŐLEG KETTEN-HÁRMAN egy lakásban nagyon jól meg tudsz élni.

FÉLREÉRTÉS NE ESSÉK: NEM BIZTATOK TARTÓSAN EBBŐL MEGÉLÉSRE!!! Mert az nem is megy, a külföldigyűlölő munkaügyi hivatali ügyintéző fog találni kötözködnivalót, hogy megvonhassa X hónap múlva. (ez lehet 3 hónap, lehet 5) És csak egy bizonyos ideig kaphatod az előző munkaviszony idejétől függően, maximum 1 év.

Hanem arra bátorítok, hogy nem kell besz.rni a szemét német munkáltatótól, NEM VAGY KISZOLGÁLTATVA NEKI. Felmondhatsz, vagy kiprovokálhatod, hogy felmondjon, és nem kell éhenhalnod, amíg másikat találsz.

Itt tudni kell, hogy nem kapsz munkanélküli segélyt 2-4 hétig, ha te mondtál fel! De Hartz IV-t kapsz, és mivel biztosan alacsony fizetésű munkát dolgoztál, az összegben nincs jelentős különbség, és egyébként is csak 2-4 hétről van szó. (a helyzettől függően hivatal állapítja meg, hogy 2-4 hét közt mennyi, meg kell indokolnod) De orvosi igazolással szankció nélkül felmondhatsz!

Az orvosok itt normálisak, tudják, hogy milyen aljas kizsákmányolás zajlik: táplálkozási zavar, alvászavar, depresszió, ITT HUMÁNUS VILÁG VAN, NEM BUNKÓ MAGYARORSZÁG, HOGY "BOLOND", AKI DEPRESSZIÓS, és csak gyógyszerekkel tömik, hogy mielőbb öngyilkos legyen. (nyugaton 30 éve tudják, hogy a depressziós gyógyszerek fokozzák az öngyilkossági késztetést)

Itt az orvosok komolyan veszik, hogy a kizsákmányolástól 45-60 közt munkaképtelen leszel, ami normális államnak nem jó. Mert pl. Németországban dolgozzál és fizessél csak adót, nyugdíjjárulékot 67 éves korodig, különben nem tudják fenntartani a rendszert. EZT AZ ÓRIÁSI KÜLÖNBSÉGET KELL FELFOGNI, ÉS A GYAKORLATBA ÁTÜLTETNI: itt emberi jogaid vannak, DE VISELKEDJÉL IS EMBERKÉNT!

Németország alaposan eltitkolta (ezért nem csődült fél Magyarország, stb. új országokból a nép 2011. júniustól): vacak 250ezer Ft-tal megalapozhattad a gondtalan jövődet itt. HA LEGALÁBB KÖZÉPFOKON BESZÉLSZ NÉMETÜL. Csak annyi kellett, hogy bérelsz egy szolid kis 2 szobás lakást valami kisvárosban (nagyvárosban drága) kb. 350-400 euróért, szerződéskor 2 hónap kauciót kifizetsz, és hogy szerződjenek veled, bemutatsz egy munkaszerződést valami nagyvállalattól. (meddig tart kreálni egyet PC-n?) Utána elmész a szociális osztályra, és megigényled a segélyt, azaz: fizetik a lakbéred és a szolid megélhetésed: kb. 350 euró. Persze, ez a végletekig nem megy, csak "kezdőtőkének" volt érdemes. A hivatal forszírozta volna, hogy tanuld meg jobban a nyelvet, azaz: elküld tanfolyamra, és rugdosott volna, hogy vállalj el bármi munkát, vagy tanulj valami szakmát.

Ezt a lehetőséget 2012. április 1-től becsukták, ezek szerint elterjedt, és a német állam besokallt. 3 hónap tartózkodás után lehet csak igényelni Hartz IV-t. Megoldás: bejelentkezel egy magyarhoz, vagy akárhová, és 4. hónapban megigényled, és kezdheted akár nulláról is az exisztenciád.

Lakcímbejelentés: nem papírka, meg aláírás a tulajdonostól, meg földhivatali kivonat, meg igazolások, ez nem korrupt, dedós Magyarország. Itt bemész a tanácsháza lakcím irodájába, és bediktálod, hogy itt és itt laksz. Passz. Itt nincs lakcímkártya, a személyi igazolvány (kártya) tartalmazza a lakcímet is. Te, mint külföldi, egy A4-es lapot kpasz, hogy XYZ a bejelentett lakcímed. Segélyekhez, ügyintézéshez a személyid és/vagy útleveled mellé (szeretik, ha duplán igazolod magad) ezt kell bemutatni.

Nem, nem tudod se a munkanélküli segélyt, se a Hartz IV-t otthon felhasználni. Ha munkanélküli segélyen vagy, 6 hetet adnak, hogy sajátmagad találj másik munkát. Nem győzöm ismétleni, hogy mindehhez minimum jó középfokon kell tudni németül! Ha beállítasz úgy, mint elkísértem egy 50es nőt: 20 szót tudott németül, nyelvtudás híján Németorszgban munkavállalás-képtelen, megtagadták a segélyt. (mondtam neki előre, hogy nem fog menni, csak azért mentem neki tolmácsolni, mert csak 20 km volt. Természetesen ingyen, minusz nulla kilátástalan ügyben én nem úgy vagyok, mint a szokásos magyar: ha valaki sötét, fizessen.

6 hét után becitálnak, és be kell számolnod dokumentumokkal, feljegyzésekkel igazolva, hogy összevissza törted magad munka után. Szúrópróbaszerűen fel fog hívni azokból a munkáltatókból, akiket megadtál neki: valóban pályáztál-e. Újabb 2 hét után átad magán munkaközvetítőnek, és az kétnaponta fog kötelezni itt-ott próbamunkára, bemutatkozásra megjelenéshez, vagy azonnal elveszik a segélyed.


A Hartz IV. úgy néz ki, hogy a lakbért, fűtés átalánydíjat a bérbeadónak utalják. A 350-370 eurót neked utalják (német) bankszámlára, ebből kell fizetni a villanyt, vizet és minden más egyéb költséget. Magyarul: ebből egyedül nem sok babér terem. Rajtaütésszerűen kimennek a lakásra, külföldi esetében garantáltan az első hónapokban. Kikérdezik a szomszédokat, és ha azt hallják: téged ott sose látni, aznap megszüntetik a segélyt, és az ügyészségen feljelentést tesznek csalás gyanuja miatt. Itt nincs sumák, meg megmagyarázzuk, meg lefizetjük, meg stb, hanem kőkemény pénzbírságra, felfüggesztettre ítélnek. Tehát ebbe belekezdeni se szabad, tuti bukta. A Hartz IV. ellenőrzéshez annyit, hogy joguk van a szekrényekben is körülnézni, ha nem hagyod, rendőrt hívnak, aki kikényszeríti. PlayStation, házimozi, stb. luxusaid nem lehetnek, és maximum 7500 euró értékű autód lehet, hogy kaphasd a segélyt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

komment

süti beállítások módosítása